• natalie02b

Afghaanse oorlog steeds bloediger

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton KoeneKABUL - Het geweld in Afghanistan is de eerste vier maanden van dit jaar ‘alarmerend toegenomen’, stellen de Verenigde Naties in een rapport voor de Veiligheidsraad.

Het aantal bermbom-incidenten steeg met 94 procent vergeleken met dezelfde periode in 2009. Ook het aantal moorden en zelfmoordaanslagen nam sterk toe.

Van onze correspondente Natalie Righton 
Foto: Ton Koene (Slachtoffers van een bermbom liggen in het mortuarium van het Boost ziekenhuis in Lashkar Gah, Helmand)
Dit artikel werd op 21-06-2010 gepubliceerd in de Volkskrant
 

Gemiddeld zijn er drie zelfmoordaanslagen per week, waarvan de helft plaatsvindt in het gewelddadige zuiden van Afghanistan. Het aantal complexe zelfmoordaanslagen is sinds vorig jaar bovendien verdubbeld, tot ongeveer twee per maand.

‘De verschuiving naar meer complexe bomaanslagen demonstreert het groeiend vermogen van lokale terreurgroepen die gelieerd zijn al Al Qaida’, aldus het VN-rapport, dat dit weekeinde is gepubliceerd.

Tegenstrijdig
De negatieve toon van de VN wijkt af van berichten van het Pentagon, dat vorige week een trage, maar toch lichte verbetering van de veiligheidssituatie in Afghanistan meldde. Het nieuwe rapport van VN-chef Ban Ki-moon stelt echter dat de algehele veiligheidssituatie ‘niet is verbeterd’ sinds het laatste VN-rapport in maart, maar dat het aantal geweldsincidenten ‘significant is toegenomen vergeleken bij voorgaande jaren’.

Het rapport verschijnt op een precair moment. Obama breidde zijn troepenmacht onlangs uit met 30.000 militairen om een ‘ommekeer’ in Afghanistan te realiseren. Internationale coalitietroepen voeren een grootschalig offensief tegen de Taliban in de provincie Helmand. Operatie Moshtarak is de grootste operatie sinds de val het Talibanbewind in 2001.

Volgens het VN-rapport is de uitbreiding van het geweld toe te schrijven aan ‘een toename in militaire operaties in de zuidelijke regio in het eerste kwartaal van 2010’. Operatie Moshtarak is door Afghaanse en NAVO-woordvoerders tot nu toe juist als een succes bestempeld.