• natalie02b

Agenten Kunduz willen meer les

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KUNDUZ - Afghaanse agenten in Kunduz zijn positief over de lessen die zij krijgen van Nederlandse politietrainers. Maar ze vinden dat de opzet van de huidige praktijktraining voor ervaren agenten moet veranderen, omdat de lesstof onvoldoende beklijft.

Het aantal lesuren praktijkbegeleiding is volgens de Afghaanse agenten zo laag en de tijd tussen twee lessen zo lang dat zij de geleerde lesstof snel weer zijn vergeten.

Tekst: Natalie Righton
Foto: Ton Koene (Agenten in Kundus krijgen les met Playmobiel)
Dit artikel werd op 24-11-0211 gepubliceerd in de Volkskrant

Dat zegt de plaatsvervangend politiechef van Kunduz, Gholam Mohammad Farhad. Hij is blij dat de Nederlanders training willen geven om de kwaliteit van het politieapparaat te verbeteren. Maar de uitvoering van die praktijktraining voldoet niet aan zijn verwachtingen. 'Ik ben het niet eens met de huidige werkwijze', zegt politiechef Farhad.

Een agent in Kunduz krijgt nu vier uur praktijkles van Nederlanders en pas vijf weken later weer vier uur. Dat is sinds het begin van de training op 26 september tot eind van dit jaar maximaal twaalf uur les per agent. Die lessen worden gegeven op een speciaal trainingskamp aan de rand van Kunduz-stad.

Het Nederlandse ministerie van Defensie zegt dat het werkelijke aantal lesuren hoger ligt, omdat Nederlanders ook langsgaan op de politiebureaus van de Afghaanse agenten in Kunduz-stad en omdat zij soms meelopen met agenten terwijl zij patrouilleren en auto's doorzoeken. De Afghanen beschouwen dit 'meekijken' niet als lesgeven. De Nederlanders maken volgens hen aantekeningen, maar zeggen niks. 'Dat is geen lesgeven', zeggen politiecommandanten van de vier politiebureaus in Kunduz.

Zelfkritiek
Politiechef Farhad heeft mede kritiek op zijn eigen politieorganisatie. Het hoofd opleidingen van de politie Kunduz - Sediq Khan - bedacht de opzet van eenmaal les per vijf weken. Hij deed dat omdat hij kampt met een ernstig personeelstekort. De politie in Kunduz kan per dag maximaal tien ervaren agenten 'afstaan' aan de Nederlanders voor training, omdat anders te veel politieposten onderbemand zijn en de Taliban makkelijker zouden kunnen aanvallen.

De Afghaanse politiechef heeft geluisterd naar klachten van zijn politiemannen over het tekort aan training en zegt nu dat het beter is om een groep van tien agenten zes dagen achtereen les te geven. 'Dan leren ze veel meer en onthouden ze de lesstof beter. Het is beter voor de student, maar ook voor de leraar. Je kunt agenten echt iets bijbrengen.'

Wijziging training
De vier politiecommandanten van Kunduz reageren voorzichtig positief op het plan. 'Als mijn politiepost elke week twee of drie man voor zo'n zesdaagse training moet afstaan, is dat haalbaar', zegt Badruddin Aimaq (26), commandant opleidingen van politiestation 1. 'Ik denk dat het beter is om zes dagen achtereen les te hebben. Dan krijgen we tenminste een afgeronde cursus en een diploma.'

Farhad heeft het voorstel tot wijziging van de praktijktraining in oktober bij de Nederlanders gedaan. Die hebben nog geen besluit genomen. De Nederlanders in Kunduz zijn bezig met een 'wisseling van de wacht'.

Positief over inhoud lessen
Over de inhoud van de praktijktrainingen zijn vrijwel alle politieagenten in Kunduz positief. De meeste waardering krijgen de lessen in het doorzoeken van auto's, de medische training en de lessen in het herkennen van een bermbom.

De 32-jarige politieagent Juma Khan, die dagelijks auto's moet doorzoeken op explosieven, zegt dat hij door de lessen nu beter weet waarop hij moet letten. 'Ik weet ook hoe ik iemand netjes moet vragen om uit de auto te stappen.' De jonge agent wil graag vaker les, hij wil vooral leren hoe hij verdachten moet herkennen, zodat terroristen niet meer met bommen Kunduz-stad in komen.

Ook de waardering voor de basistraining voor nieuwe politierekruten is groot. Tijdens die achtweekse basiscursus krijgen nieuwe rekruten fulltime les van Nederlanders. Daarover is de Afghaanse politietop in Kunduz zeer tevreden. Het eerste klasje van dertig nieuwe politieagenten studeert 1 december af.