• natalie02b

Burgers Kunduz willen vechtpolitie

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KUNDUZ - Inwoners van Kunduz vinden dat de politie mee moet vechten tegen de Taliban. Zij begrijpen niets van de voorwaarde van de Nederlandse regering dat Afghaanse agenten na hun opleiding niet mogen vechten.

Eerder vertelden agenten uit Kunduz in de Volkskrant dat zij graag meevechten tegen terroristen 'om burgers te beschermen tegen geweld'. In de praktijk vecht de politie in de Afghaanse provincie allang tegen terroristen.

Van onze correspondent Natalie Righton
Foto: Ton Koene (Politie in Kunduz, augustus 2011)
Dit artikel werd op 30-08-2011  gepubliceerd in de Volkskrant


Oppositiepartij GroenLinks stemde pas in met de nieuwe trainingsmissie nadat zij de garantie kreeg dat de Nederlandse trainers in Kunduz uitsluitend civiele politie opleiden, en geen vechtpolitie.

De meeste Afghaanse burgers snappen weinig van het plan van Nederland.'In de provincie Kunduz gaan veel bommen af, zelfmoordterroristen plegen aanslagen, waarbij ook veel burgerslachtoffers vallen', zeggen Afghaanse burgers. 'Het is oorlog en in een oorlog moet gevochten worden.'

Oorlog
Uit tientallen gesprekken met inwoners van Kunduz-stad over de komst van de Nederlanders rijst één grote wens op: de politie moet effectiever leren vechten tegen de Taliban.

'Het is niet realistisch van de Nederlanders dat de politie niet mag meevechten tegen de Taliban', zegt de stokoude landeigenaar Haji Mohammad Anwar voor zijn huis in Kunduz. Student Said Omar (21) vindt dat de Nederlanders Afghaanse agenten moeten leren hoe ze moeten vechten. 'Dat is hun werk.'

Niet-vechten
De Nederlandse commandant van de trainingsmissie, Ron Smits, en de politiechef in Kunduz proberen inmiddels de definitie van niet-vechten op te rekken om tegemoet te komen aan de Afghaanse werkelijkheid.  

Afghaanse agenten die door Nederland worden opgeleid, mogen volgens hen  toch vechten tegen Taliban, zolang het gaat om het ‘herstellen van de openbare orde’. Zo kan politie worden ingezet als een hotel of een markt in Kunduz onder vuur ligt van zelfmoordterroristen.

Meedoen aan een vooruit geplande militaire actie, zoals het schoonvegen van een dorp van Taliban, mogen Afghaanse agenten nog steeds niet van de Nederlanders.