• natalie02b

Cambodja worstelt met tribunaal

Geplaatst door op in Achtergronden

Na bijna drie decennia weet Cambodja hoe het de grootste misdadigers van het Rode Khmer regime wil gaan berechten: via een zogenoemd hybride tribunaal. Ervaringen met gelijksoortige tribunalen stemmen somber.

AMSTERDAM Wie ooit de Cambodjaanse ‘Killing Fields' heeft bezocht, zal de aanblik van de metershoge toren volgestouwd met schedels van slachtoffers niet snel vergeten. Duizenden mensen werden op deze open velden levend gekruisigd, verbrand of opengesneden, waarna ze een gruwelijk langzame dood stierven. De verschrikkingen van het Cambodjaanse Rode Khmer regime (1974-1979) kostten aan bijna twee miljoen mensen het leven.

Deze zomer (2007) werd, na dertig jaar getouwtrek tussen de Cambodjaanse regering en de Verenigde Naties, de eerste verdachte van de gruweldaden van de Rode Khmer in staat van beschuldiging gesteld. Kaing Khek Ieu, de voormalig directeur van het beruchte S-21 martelcentrum die ook wel bekend stond als ‘Duch', staat mogelijk eind dit jaar voor de rechtbank. Onderzoeksrechters van het Cambodja-Tribunaal werken sinds juli aan dossiers van vijf verdachten.

Het berechten van de schuldigen van de Cambodjaanse massamoord zal moeilijk zijn: ‘Cambodjanen zijn ingemetseld in hun zwijgen', zei Sothara Muny, een van de slechts 26 psychiaters die Cambodja telt, vorige maand in Le Figaro. Volgens haar heeft 80 procent van de Cambodjanen boven de 40 jaar, die de massamoord van de Rode Khmer hebben meegemaakt, last van psychische stoornissen.

Maar er is nog een probleem bij het berechten van de oorlogsmisdadigers: een juridisch probleem. Want wie moet er rechtspreken in een land waar iedereen in de familie slachtoffers én daders heeft zitten? Leven er nog genoeg ervaren rechters en zijn ze onpartijdig?

Een uitgebreide versie van dit artikel verscheen op 30-08-2007 in de Volkskrant. L ees hier .

Foto: Getty Images. 'Cambodjaansen burgers en soldaten stan bij een net geopend massagraf.'