• natalie02b

Geweld Kunduz neemt weer toe

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KUNDUZ - Het oorlogsgeweld in Kunduz neemt weer toe. Het aantal burgerdoden in Kunduz verviervoudigde de afgelopen drie maanden ten opzichte van de drie maanden ervoor.

Er vielen twee keer zoveel gewonden onder burgers. In september verdubbelde het aantal Talibanstrijders in het noordoostelijk deel van de Afghaanse provincie.

Tekst: Natalie Righton
Foto’s: Ton Koene (gewond meisje in ziekenhuis Kunduz, sep 2011)

Dit artikel werd op 01-10-2011 gepubliceerd in de Volkskrant


Dit blijkt uit vertrouwelijks cijfers van de politie in Kunduz. Gegevens  voor september zijn aangevuld met hulp van lokale journalisten. Kunduz is de provincie waar Nederland sinds juli een trainingsmissie voor Afghaanse agenten is gestart.

Hillen: 'juist veiliger'
De cijfers zijn in tegenspraak met de opmerking van minister Hillen van Defensie, afgelopen week, dat het in Kunduz de laatste tijd ‘eerder veiliger dan onveiliger’ is. Het aantal serieuze geweldsincidenten in provincie tonen het afgelopen half jaar juist een stijgende lijn. Er gingen meer bommen af en politieposten werden vaker aangevallen.

Taliban stromen vooral binnen in het noordoostelijke district Archi. Hun aantal steeg in die regio van circa 50 naar 100 in september. Ze zijn teruggekeerd van trainingskampen in Pakistan, nadat ze eind vorig jaar werden verjaagd door Amerikanen en Afghaanse veiligheidsdiensten. Taliban komen vooral naar Archi omdat daar veel stamgenoten wonen en omdat ze er kunnen schuilen tussen groene gewassen.

Aanval op konvooien
Deze Taliban plegen extra aanslagen, stellen politie en burgers. In augustus waren er geen grote aanvallen in Archi. In september werden in deze streek zelfs konvooien van Duitse militairen tot driemaal toe aangevallen. Taliban openden het vuur en bermbommen gingen af. Een Duitse soldaat en een Afghaanse agent raakten gewond.

Sinds afgelopen maandag wordt Afghaanse politie ingezet om huizen en dorpen in Archi district te doorzoeken op Taliban. De politiechef van Kunduz, Samiullah Qatra, bevestigt de operatie, maar benadrukt dat politie niet wordt ingezet voor man-tot-man gevechten. Dat zou het leger doen. ‘Directe vuurgevechten zijn zeldzaam. Taliban zijn te zwak.’

Geen grote influx Taliban
Voor Kunduz-begrippen vallen de cijfers over aantallen Taliban inderdaad mee als je ze vergelijkt met vorig jaar. Van een grote influx van Taliban in Kunduz is zo bekeken nog geen sprake. Het totaal aantal actieve Talibanstrijders in heel Kunduz ligt nu ongeveer op 300, terwijl vorig jaar zo’n 1500 Talibanstrijders rond struinden in Kunduz.

Nog meer ‘positief’ nieuws: de afgelopen drie maanden sneuvelden minder Afghaanse agenten dan in het voorjaar. Vermoedelijk komt dat doordat zij minder operaties uitvoerden om Taliban te verjagen.

Angst nieuwe oorlog
Voor burgers in Kunduz betekenen de vergelijkende statistieken weinig. Zij vrezen dat het extra geweld van nu een voorbode is van een totale oorlog die weer uitbreekt. Gul Mohammad – niet zijn echte naam – is een 32-jarige boer in Archi district en krijgt sinds een maand weer regelmatig onaangekondigd bezoek van Talibanstrijders thuis.

'Ze vragen om eten en onderdak. Ik kan niet weigeren’, aldus Mohammad per telefoon. ‘Sommige van deze Taliban heb ik al maanden niet gezien, maar ze zijn ineens terug en lopen vrij rond.’Het gaat volgend Mohammad om enkele tientallen extra Taliban.

'Taliban zijn terug!'
Ook andere burgers denken zo. ‘De Taliban zijn terug!’, zo gaat het gerucht al dagen op de bazaar van Kunduz-Stad. ‘Er zijn meer Taliban, volgens mij wel 150 strijders in Archi. Mensen zijn bang voor ze’, zegt de 27-jarige Archi-inwoner Hamidullah – ook niet zijn echte naam. Het aantal aanvallen neemt volgens hem toe. ‘De politie is een operatie tegen Taliban begonnen in Archi. Maar ze zijn nog hier. Ik weet niet hoe dit gaat aflopen.’