• natalie02b

Haat jegens VS vlamt op na dood Bin Laden

Geplaatst door op in Achtergronden

(c) Ton Koene Het anti-Amerikanisme in Pakistan was al wijdverbreid, maar vlamt extra op na de dood van Osama Bin Laden. 'De VS haten ons en daarom haten wij de VS'

ISLAMABAD/LAHORE - In Pakistan is het niet moeilijk mensen te vinden die de VS haten en Bin Laden een 'held' vinden.

Tekst: Natalie Righton
Foto: Ton Koene (Koranschool in Pakistan)
Dit artikel werd op 04-05-2011 gepubliceerd in de Volkskrant

Rondom het huis waar Bin Laden is gedood, krioelen tot grote verbazing van de buurtbewoners honderden buitenlandse journalisten. Ze lachen de journalisten een beetje uit. 'U weet toch wel dat de dood van Bin Laden in scène is gezet door de VS?', zeggen ze.

'Hij is niet dood. Amerika wil Pakistan in een kwaad daglicht stellen, door de wereld wijs te maken dat we onderdak hebben gegeven aan Bin Laden', zegt winkelier Daniel (18), op een steenworp afstand van de vermeende schuilplaats van de Al Qaida- leider. 'De VS willen alle Pakistanen afschilderen als terroristen. Ze haten ons en daarom haat ik de VS.'

De mening van Daniel is niet uniek. Hij verwoordt de gedachten van de meeste inwoners van Abbottabad, de stad waar Bin Laden maandag door Amerikaanse militairen met een kogel boven het linkeroog aan zijn eind zou zijn gekomen.

Het wijdverbreide anti-Amerikanisme in Pakistan is een van de redenen waarom de VS lokale autoriteiten vermoedelijk niet in vertrouwen hebben genomen over de op handen zijnde actie om Bin Laden te doden. President Obama zal hebben gevreesd de Al Qaida-leider vooraf zou worden gewaarschuwd.

In Abbottabad is het niet moeilijk mensen te vinden die er openlijk voor uitkomen dat ze de VS haten en Bin Laden een 'held' vonden die het durfde op te nemen tegen te Amerikanen.

Geen slecht persoon
'Ik vind niet dat Bin Laden een slecht persoon is' , zei de 26-jarige lerares Ramana Baluch bijvoorbeeld. 'De VS herhalen maar dat hij mensen heeft vermoord, maar ze moeten naar zichzelf kijken. De Amerikanen hebben duizenden onschuldige burgers in Irak, Afghanistan en Pakistan vermoord.'

'Niet Bin Laden, maar de VS zijn de grootste terrorist ter wereld', vindt winkelier Daniel. De Verenigde Staten proberen al sinds 2001 Pakistanen ervan te overtuigen dat zij een bevriende partner zijn. Het wil maar niet lukken.

Zowel in het nu wereldberoemde Abbottabad, als in steden als Islamabad en Lahore, kunnen Pakistanen hun haat voor de VS maar moeilijk verbergen. Hoog- en laagopgeleiden in arme en welgestelde buurten vertellen hetzelfde verhaal.

'Mensen hier haten de VS elke dag een beetje meer', zegt Ramzan, een 30-jarige onopgeleide tassenverkoper in Aabpara, een van de drukste markten in Islamabad. 'De VS bombarderen Pakistanen in tribale gebieden, zogenaamd om terroristen uit te schakelen, maar er komen altijd burgers om. Oeps sorry, zeggen ze dan. Nou met sorry kom je er niet.'

In de stad Lahore horen we soortgelijke haat-verhalen van hoogopgeleiden. 'Het doel van de VS is om Pakistan te overheersen. Ze willen onze meester zijn, geen vriend. Het zijn moderne kolonialisten', zegt een 60-jarige gepensioneerde bankier, die niet met naam in de krant wil. Hij draagt een net pak en stropdas. 'Pakistanen willen gerespecteerd worden door de VS. Maar ze verachten ons. Dus wij hen ook.'

VS is de vijand
Het negatieve imago van de VS wordt breed gedragen. Bijna 60 procent van de Pakistanen beschouwt de VS als vijand, terwijl slechts 17 procent positief is over de VS, bleek afgelopen herfst uit onderzoek van het Amerikaanse PEW Research Center.

In werkelijkheid wordt de VS waarschijnlijk nog meer gehaat. Voor het PEW-onderzoek werden namelijk geen respondenten ondervraagd in de Pakistaanse tribale gebieden, ook wel bekend als Jihadistan en tot voor kort de plek waar velen dachten dat Osama bin Laden zich schuilhield.

De oorzaak voor de haat jegens de VS is tweeledig. Ten eerste zetten de aanvallen die de VS uitvoeren op Pakistaans tribaal grondgebied om extremisten uit te schakelen veel kwaad bloed. Pakistanen vinden die aanvallen onnodig en zeggen dat er te veel burgerslachtoffers vallen.

Daarnaast heerst er diepe afkeer van de aanwezigheid van Amerikaanse spionnen in Pakistan, iets wat benadrukt werd toen CIA-medewerker Raymond Davis begin dit jaar twee Pakistanen doodschoot en werd opgepakt.

De dood van Bin Laden deze week voedt het al zo sterke anti-Amerikanisme in Pakistan alleen maar meer. 'Pakistanen zijn boos over de aanval van de VS op Bin Laden. De VS moeten onze soevereiniteit respecteren. Ik ben ook boos op Amerika, al ben ik geen Bin Laden-fan', zegt de 28-jarige journalist Faisal (niet zijn echte naam) in Abbottabad.

De Pakistaanse nieuwsmedia en politici voeren het anti-Amerikanisme op door aanvallen met onbemande vliegtuigjes en de aanwezigheid van spionnen openlijk te veroordelen. Terwijl dat soort woedende reacties uitblijven wanneer extremisten een bus of markt opblazen.

Een treffend voorbeeld van de afkeer van de VS in Pakistan is het wijdverspreid geloof dat niet Al Qaida en de Taliban, maar de VS achter zelfmoordaanslagen zitten in Pakistan.

Een CIA-spion
Jongemannen zouden door de VS betaald worden om zichzelf op te blazen. Ook geloven veel Pakistanen dat Osama bin Laden in werkelijkheid niet een Al Qaida-leider was, maar een spion voor de CIA. Waarom de VS hun eigen vijand zouden financieren? De VS zouden er op uit zijn om de islam te vernietigen en zouden daarvoor alle mogelijke middelen inzetten. 'Amerikanen zijn bereid daarvoor een paar van hun eigen soldaten te offeren. Zo slim zijn ze wel', zegt Ahmad, een 35-jarige stoffenhandelaar in Rawalpindi.

Verderop in de winkelstraat ontmoeten we een beveiligingsbeambte Yasin, die het bondig samenvat: 'Die bomaanslagen in het land zijn niet het werk van moslims. Dat zijn de Amerikanen. Dat weet iedereen.'