• natalie02b

Het doek is gevallen

Geplaatst door op in Interviews
(c) Ton Koene Ooit was Storai Mangel (51) een beroemd actrice in Afghanistan. Nu vouwt ze dozen in een fabriek in Utrecht. 'Mijn volk hield van mij.'

UTRECHT In haar gedachten bestaat er een Afghanistan van 'glitter en glamour', waar acteurs en actrices tot 's avonds laat cocktails drinken in galakleding. Storai Mangel ziet zichzelf nog staan, nog geen 30 lentes jong, op een feest in een chique villa net buiten Kabul, ergens begin jaren tachtig. Een rode roos in haar zwart gekrulde haar, een korte rok en strakke blouse. Het is een warme zomeravond. Haar echtgenoot en vrienden staan om haar heen. Mangel voelt zich gelukkiger dan ooit.

In een eerder leven was Mangel, nu 51 jaar, een beroemd actrice in Afghanistan. Door een aantal oorlogen en een speling van het lot vouwt ze nu vijf dagen per week dozen in een fabriek in Utrecht.

Hoewel ze glimlacht, staan haar ogen verdrietig als ze in haar kleine appartement in de Utrechtse wijk Lombok vertelt over haar verleden. Ze heeft heimwee, zegt ze. En ze moet vaak huilen, niet alleen om zichzelf, maar ook om Afghanistan en wat ervan geworden is. 'Al die vrouwen die nu niet alleen en zonder hoofddoek over straat kunnen, dat is toch verschrikkelijk', zegt ze.

Cleopatra

'Sommige Nederlanders kunnen het zich bijna niet voorstellen, maar ooit had Afghanistan een bloeiend cultureel leven', zegt Mangel. 'Ik stond er middenin.' In de jaren zeventig en tachtig stond ze op de covers van alle bladen in Afghanistan, ze vertolkte Cleopatra op de radio en speelde in films als Siah Moie Jalali, een heuse Afghaanse love story.

Mangel was leidde als actrice lange tijd een bevoorrecht, elitair leven in Afghanistan. Ze ging winkelen in India en Iran, liep in de laatste Europese mode, en als ze even genoeg had van de publieke aandacht van fans, ging ze met collega's buiten de stad naar een van de familievilla's om bij te komen.

Een uitgebreide versie van dit artikel werd op 26-08-2008  gepubliceerd in de Volkskrant. Lees hier (pdf)

 Foto: Jean-Pierre Jans / de Volkskrant.  'Storai Mangel bekijkt het plakboek met foto's uit haar glorietijd.'