• natalie02b

Het verborgen leven van Osama bin Laden

Geplaatst door op in Reportages

(c) Ton Koene Het leven van de familie Bin Laden in hun schuilplaats in het stadje Abbottabad blijft schimmig, maar buren vullen het plaatje in met opmerkelijke details.'Geen van de buren werd bij hen thuis uitgenodigd'

ABBOTTABAD - De dagen na zijn dood vertellen buren steeds meer details over het geheimzinnige leven van de familie Bin Laden in Abbottabad. Maar in al hun getuigenissen ontbreekt één cruciaal persoon: een bijna twee meter lange man met baard, die op de meest gezochte terroristenleider ter wereld lijkt.

Teks: Van onze correspondent Natalie Righton
Foto: Ton Koene (Huis van Osama bin Laden in Abbottabad)

Dit artikel werd op 07-05-2011 gepubliceerd in de Volkskrant

Osama bin Laden leefde afgezonderd in een huis achter drie meter hoge muren met prikkeldraad. Geen van de buren zag hem ooit buiten op straat of schudde hem ooit de hand.

Wel zagen ze de afgelopen jaren veelvuldig twee andere mannen de 'villa van Abbottabad' in en uit gaan: ze noemden zichzelf Arshad en Tariq Khan. Het waren broers.

Mysterieuze Broers
De één was een lange man, de ander was korter en had een getinte huidskleur, geen van beiden droeg een baard, vertelt studente Kiran Baluch (23). Ze reden rond in een rode Suzuki pick-up truck. De twee mannen kochten om beurten brood. Meestal tien broden per keer. Er zou een groot gezin van zo'n 18 personen in de villa wonen.

'Ze waren erg op zichzelf. Ze wilden geen relatie met buren. Niemand werd bij hen thuis uitgenodigd', zegt Kiran, die slechts enkele straten van Bin Laden vandaan woonde. 'We dachten dat dit kwam omdat ze conservatieve Pathanen waren, een bevolkingsgroep die gesteld is op hun privacy.'

De vrouwen van de familie Bin Laden werden nooit buiten gezien. Kinderen gingen niet naar school. Buren dachten dat ze thuis les kregen.

Soms kwamen de twee mysterieuze mannen Arshad en Tariq met jonge kinderen langs bij het buurtwinkeltje van Faisal: ze kochten snoep en frisdrank. Faisal (circa 35 jaar) ging ervan uit dat het hun eigen kinderen waren. Het tweetal zei weinig.

'Één keer vertelde Arshad dat hij uit Pakistaans tribaal gebied kwam en dat zijn familie bang was, omdat ze vijanden hadden', zegt Faisal. De jonge winkelier dacht dat Arshad een smokkelaar was, en dat ze daarom geheimzinnig deden.

De familie Bin Laden hield niet van een praatje maken, vertellen ook andere buurtbewoners. Op lokale trouwerijen of dorpsfestiviteiten kwamen ze niet opdagen.

Een bewoner vertelt dat buurtkinderen die hun cricketbal per ongeluk over de muur van het huis sloegen, zelfs het erf niet op mochten om de bal op te halen. In plaats daarvan kregen ze geld van Arshad of Tariq om een nieuwe te kopen. Buurman Mohammad Adil, zegt dat hij eens de buitenmuur van het huis aanraakte en voelde dat er milde stroom op stond.

Eenmaal per week werden een of twee geiten of schapen aan de deur gebracht, vermoedelijk voor de slacht, denken Kiran en zus Ramana Baluch (26). 'Ze leefden niet in overdreven luxe, ze verschilden wat dat betreft niet veel van ons.' Een krantenjongen bracht elke dag een krant naar het huis en werdt aan het einde van de maand betaald door Arshad.

Vrijgevig
Een enkele buurtbewoner herinnert zich de vrijgevigheid van de familie Bin Laden in Abbottabad. Een buurjongetje, de 12-jarige Zarar Ahmed, dat vaak ging spelen met de kinderen in het huis, kreeg eens twee konijnen cadeau. Volgens hem had het gezin buiten camera's hangen, waardoor ze konden zien wie eraan kwam, vertelde Ahmad tegen de BBC.

Een andere buurtgenoot vertelt dat de bewoners van Bin Ladens huis 'goed van hart waren', mensen die schoon drinkwater en eten gaven aan de armen. Tijdens de vastenmaand ramadan zou hij eens een 'heerlijke maaltijd' van hen hebben gekregen, zei Qari Mastana Khan.

Over het leven ín het huis is verder weinig bekend, omdat vrijwel niemand mocht langskomen. Het gezin had in ieder geval drie moeders: twee die Urdu spraken (de Pakistaanse taal) en een die Arabisch sprak, vertellen buurtkinderen. Er waren in totaal acht tot dertien kinderen. Van Bin Laden woonde een 12-jarige dochter in huis, een of twee zoons en drie echtgenotes.

Na maaltijden werd het afval van het huis door de vrouwen verbrand op het erf rondom het huis, en niet aan de straatkant gezet, zoals andere bewoners in Abbottabad deden.

Vanaf het dak van de buren is het hoofdgebouw te zien, waar Bin Laden woonde. In zijn slaapkamer, op de tweede verdieping, werd hij maandag gedood en zijn vrouw Amal Ahmed Abdulfattah (29) in haar been geschoten. Een 12-jarige dochter zag het gebeuren.

Bin Laden had geen uitzicht uit zijn slaapkamer. De ramen waren geblindeerd. Rondom zijn slaapkamer is een balkon, maar dat is afgeschermd door een privacy-muur van 2 meter hoog. Als Bin Laden wakker werd en naar buiten keek, zag hij een betonnen muur.

Het enige beetje zonlicht dat hij kreeg, was tijdens een wandeling op zijn ommuurde erf. Dat deed hij weinig. Noch een satellietcamera noch de CIA- agenten die in een huis verderop de familie Bin Laden in de gaten hielden, konden hem ook maar één keer goed op de foto vastleggen.

Verveling
Bin Laden zal zich vermoedelijk hebben verveeld in Abbottabad. Contact met de buren was er niet. Hij had geen internet of telefoon in huis. Even surfen naar het laatste nieuws zat er dus niet in. E-mails versturen naar zijn wereldwijde Al Qaida netwerk was ook uitgesloten.

De enige afleiding die hij had, was kranten lezen en overleggen met Arshad en Tariq. Vermoedelijk was Arshad zijn koerier - bijnaam Abu Ahmed al-Kuweiti - iemand die handgeschreven of mondelinge berichten overbracht naar lagere Al Qaida-leden. Amerikaanse inlichtingendiensten kwamen Bin laden op het spoor via deze koerier.

In het huis in Abbottabad beraamde Bin Laden nieuwe aanslagen, onder meer op de spoorwegen in de VS. De in de beslag genomen computers in het huis, wijzen in die richting.

Pakistaanse agenten die maandagochtend bij het huis aankwamen - een half uur nadat de Navy Seals zijn vertrokken met Bin Laden's lichaam - troffen vier lijken aan. Arshad en Tariq waren dood, evenals twee nog onbekende personen. Veertien overlevenden werden gearresteerd.

Een van hen is een meisje van 12 jaar, die agenten aantroffen in een kamer. Ze wiegde een vrouw heen en weer, die in een kogel in haar been had. Het meisje keek op en zei in het Engels: 'Ik ben de dochter van Osama Bin Laden.'