• natalie02b

Ik wilde nog maar een ding: arts worden

Geplaatst door op in Interviews

Khaled Menapal (48) vecht om weer de arts te worden die hij was.

Een artsentitel raak je alleen kwijt als je een medische blunder begaat of als je op een andere manier je vak te schande maakt, dacht ik vroeger. Nu weet ik wel beter.

Mijn artsentitel werd mij ontnomen in het jaar 2000, toen ik de oorlog in Afghanistan ontvluchtte en naar Nederland kwam als vluchteling. Met mijn asielaanvraag moest ik ook mijn diploma's opsturen naar het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid. Ik kreeg een brief terug waarin stond dat mijn Afghaanse artsopleiding hier niet werd erkend.

 

Het nieuws sloeg bij mij in als een bom. In Afghanistan was ik chirurg en daar was ik trots op. Ik had verwacht dat Nederland een eerlijk beleid zou hebben voor de integratie van buitenlandse artsen. 

Ik heb nog bezwaar gemaakt tegen het besluit met het argument dat ik niet alleen in Afghanistan, maar ook jaren voor Artsen zonder Grenzen in conflictgebieden als arts had gewerkt, maar het maakte niet uit. Als vluchteling in Nederland mocht ik mijzelf geen arts meer noemen. Die mededeling was voor mij misschien wel erger dan alle oorlogsverschrikkingen die ik heb meegemaakt.

Mijn leven nam een dramatische wending in 1992 toen de mujahedin - moslimstrijders - mijn woonplaats Kabul bezetten. Met hun komst brak de chaos uit. Raketten sloegen tientallen keren per dag in, mannen werden opgepakt en kwamen niet meer terug. Toen het geweld tegen vrouwen en de gerichte verkrachtingen begonnen, heb ik mijn moeder, zus, echtgenote en kinderen met de bus naar mijn broer in Pakistan gestuurd. Het afscheid was een van de moeilijkste momenten van mijn leven. Het was de eerste keer dat ik huilde.

Na negen maanden was de veiligheidssituatie zo verslechterd, dat ook ik moest vluchten. Ik liet ons huis en alles erin - meubels, kleding, foto's - achter.

In Pakistan vond ik mijn gezin heelhuids terug. We besloten daar een nieuw leven op te bouwen. Al snel vond ik een baan bij Artsen zonder Grenzen. Ik hielp hen vanuit Pakistan onder andere met onderhandelingen met de strijdende partijen in Afghanistan. Het was verantwoordelijk en interessant werk, maar na twee jaar begon ik mijn vak te missen.

Een uitgebreide versie van dit artikel verscheen op 15-09-2008 in de Volkskrant. Lees hier.

Foto: Marcel van den Bergh / de Volkskrant. 'Khaled Menapal'