• natalie02b

Kamp-Holland in Kunduz

Geplaatst door op in Reportages

(c) Joël van Houdt De Nederlandse enclaves in het Duitse legerkamp in Kunduz zijn nog niet helemaal af. Dat betekent even naar ZDF kijken en het Beck's-bier negeren.

KUNDUZ - Waar gaan de eerste 150 Nederlandse politietrainers, die komende week afreizen naar de Afghaanse provincie Kunduz, wonen en slapen? Tussen een heleboel Duitsers, dat is zeker.

Tekst: Natalie Righton
Foto: Joël van Houdt (Kamp Holland in Kunduz)
Dit artikel werd op 02-07-2011 gepubliceerd in de Volkskrant


Boven op een berg naast Kunduz-stad staat het Duitse legerkamp, omringd door hoge betonnen muren en zakken gevuld met grint. Binnen in die Duitse vesting heeft het Nederlandse leger twee kleine enclaves gebouwd.

Kaarsrechte, geasfalteerde straten, waarop we zelfs fietsers tegenkomen, leiden naar de Hollandse slaapvertrekken: een terrein dat de Duitsers willekeurig Oldenburg hebben gedoopt. Andere terreinen zijn ook naar Duitse plaatsnamen vernoemd.

Dutch Camp
Maar Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als ze hun kleine territorium niet direct hadden gemarkeerd. Naast het keurige Duitse naambordje is inmiddels een niet te missen houten bord getimmerd: Dutch Camp. Het zal vermoedelijk niet lang duren tot het Oldenburg-naambord door 'onbekenden' is verwijderd.

Wie de tweede Nederlandse enclave in het legerkamp binnenloopt, wordt begroet door een vrolijk windmolentje in rood-wit-blauw. Kamp Holland in Uruzgan bestaat misschien niet meer, maar er wordt alles aan gedaan om een mini-Kamp Holland in Kunduz te creëren.

Kroketten
In de keuken worden elke dag door een strikt regime van 'pünktlich op tijd komen' in twee uur tijd zo'n tweeduizend militairen gevoed. Er werken inmiddels twee Nederlandse koks. Gaan ze straks ook kroketten maken? 'Dat zou mooi zijn', zegt een Nederlander ter plaatse. Al hebben ze niks te klagen over het Duitse eten: 'Het is heerlijk, soms beter dan thuis'.

De slaapvertrekken van de Nederlanders worden momenteel in hoog tempo in orde gemaakt door sergeant-majoor Alex. In stalen containers staan twee, soms vier stapelbedden. Net aangekomen matrassen uit Dubai liggen nog naast de slaapcontainers. Alex heeft nog een week om alles in orde te krijgen. Hij kijkt wat bezorgd.

Raketinslagen
Achter hem lopen twee net gearriveerde Nederlanders langs met hun scherfvesten. Verderop worden Bushmasters - voertuigen die zijn verscheept van Uruzgan naar Kunduz - in nette rijen gezet en voorzien van antennes.

In de fitnessruimte trainen een paar van de 140 Nederlanders die het voorbereidende en ondersteunende werk doen voor de politietrainers. Achter hen twee gaten in de muur als gevolg van raketinslagen. De gaten worden niet gerepareerd: 'Het zijn monumenten, ze houden ons scherp', zegt een begeleider op het kamp.

Internetten bij Duitsers
De eerste prioriteit bij het opbouwen van de Nederlandse legering lag bij veiligheid en materieel. De extra faciliteiten, zoals een internetverbinding, zijn nog niet af. Ook een eigen Nederlandse ontspanningsruimte met televisie, tafels en stoelen moet nog worden aangelegd.

Aan gescheiden wasruimtes voor mannen en vrouwen wordt ook nog druk gebouwd. Kon in Uruzgan de deur van de 'natte fabs' op slot, in Kunduz moeten militairen het doen met een gordijntje. 'Leek me beter dus om de boel te scheiden', zegt Alex met een grijns.

Voorlopig moeten Nederlanders nog internetten bij de Duitsers. In Lummerland - de Duitse ontspanningsruime - staat een rij computers. In de aanliggende zaal is het 'café', waar Duitsers bier mogen drinken. Nederlanders mogen alleen kijken naar de koelkasten met biermerklogo Beck's erop. Alcohol is voor hen verboden. Ook de Weinbar blijkt een illusie: dat is een vergaderzaal.

Alleen euro's
In Lummerland treffen we Duitsers, maar ook Amerikanen, Armeniërs en nog wat nationaliteiten. Ze vermaken zich na werktijd met tafelvoetbal, darts, biljart en het journaal kijken - op dit moment staat het scherm continu afgesteld op de Duitse nieuwszender ZDF. Films zijn ook te huur in Lummerland - hoewel allemaal in het Duits nagesychroniseerd. 'Eigen films meenemen dus', luidt het devies.

Sigaretten en snoep kopen kan in mini-supermarkt Verticker, betaling uitsluitend in euro's. Vooral niet-militairen moeten opletten: heb je geen euro's bij je, dan heb je pech. 'Burgers' mogen geen geld wisselen op het legerkamp.

Op vrijdagmorgen kunnen de Nederlandse politietrainers straks winkelen op de 'bazaar', een rij marktkraampjes op het legerkamp waar Afghanen uit Kunduz souvenirs verkopen, zoals oosterse tapijten en beeldjes gemaakt van een helderblauw Afghaans gesteente. Het is nu alleen nog wachten op klandizie.