• natalie02b

Kunduz missie ligt stil

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene AMSTERDAM/KUNDUZ - De Nederlandse trainingsmissie in Kunduz is tijdelijk stilgelegd nadat gewelddadige protesten over Koranverbrandingen zich hebben verspreid over Afghanistan.

De Nederlandse trainers gaan sinds vrijdag al niet meer ‘de poort uit’. Dat betekent dat zij de militaire basis in Kunduz niet verlaten en er geen les wordt gegeven aan Afghaanse agenten.

Tekst: Natalie Righton
Foto: Ton Koene (Nederlandse trainers in Kunduz)
Dit artikelis op 25-02-2012 gepubliceerd op vk.nl

‘Van hogerhand is bepaald dat ook zaterdag en zondag niemand de poort uitgaat’, zegt de plaatsvervangend woordvoerder van defensie in Kunduz telefonisch tegen de Volkskrant.

Het is mogelijk dat de Kunduz-missie nog langer stilligt, omdat gewelddadige protesten over de Koranverbrandingen zich zaterdag ook hebben verspreid naar Kunduz-Stad.

Doden in Kunduz
Omstreeks tien uur ’s morgens marcheerden vijfhonderd tot duizend woedende demonstranten in Kunduz-Stad naar een gebouw van de Verenigde Naties. Zeker vijf Afghanen zijn bij die protesten doodgeschoten door veiligheidstroepen, onder wie een vijf-jarig kind dat per ongeluk werd geraakt door een rondvliegende kogel. Tenminste 51 Afghaanse burgers en elf politieagenten raakten gewond.

Afghaanse politieagenten hebben het vuur geopend op de demonstrerende burgers om te voorkomen dat zij het VN-gebouw zouden bestormen, laat een woordvoerder van de politie in Kunduz zaterdagmiddag aan de Volkskrant weten. Het gaat om agenten van een speciale vechteenheid, die niet zijn opgeleid door Nederlanders.

'Zelfverdediding'
De reden voor de politieagenten om te schieten op burgers was om zichzelf en buitenlandse VN-medewerkers te beschermen, zegt de politiewoordvoerder. Demonstranten zouden hebben geroepen dat ze de buitenlanders in het VN-gebouw wilden doden. Politieagenten die het VN-gebouw in Kunduz probeerden te beschermen zouden volgens hem zijn aangevallen met pistolen, scherpe objecten, stenen en stokken. Een deel van het VN-gebouw stond tijdelijk in brand.

Vorig jaar kwamen bij een bestorming van een VN-gebouw in de stad Mazar-i-Sharif zeven buitenlanders om het leven. Dat geweld was ingegeven nadat Korans in Florida waren verbrand. De VN hebben zaterdag in een verklaring dankbaarheid getoond voor het kordate optreden van de politie in Kunduz.

Missie niet hervat
Het Nederlandse ministerie van defensie onderzoekt op dit moment wat er zaterdag precies is gebeurd in Kunduz. In de loop van zondag zal duidelijk worden óf en hóe de activiteiten van de trainers in Kunduz worden hervat, stelt de plaatsvervangend woordvoerder ter plaatse.

Nederlandse trainers in Kunduz zijn voor zover bekend niet in gevaar geweest tijdens de gewelddadige protesten. Hoewel geweerschoten zaterdag aanhoudend waren te horen in het centrum van Kunduz-Stad, ligt deze plek op ruime afstand van de militaire basis waar de Nederlanders wonen. Naar schatting zo’n vier kilometer verderop.

Voor het gebouw van de VN in Kunduz zijn zaterdag Amerikaanse vlaggen en beeltenissen van de Amerikaanse president Obama verbrand, meldt een lokale journalist. Er zijn geen Nederlandse vlaggen verbrand of andere agressieve uitingen specifiek jegens Nederlanders geuit.

Afghanen schieten op trainers
Afghanen zijn woedend over de verbranding van enkele Korans door Amerikaanse militairen eerder deze week. In heel het land zijn naar schatting al ruim dertig doden gevallen, onder wie vier NAVO militairen. Zaterdagmiddag werden twee van hen gedood op het terrein van het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken in Kabul.

Gevaarlijk detail voor de Nederlandse trainers  is dat deze vier NAVO militairen vermoedelijk zijn gedood door een Afghaanse militair en politieagent. Beiden zouden zo boos zijn geweest over de Koranverbranding dat zij hun wapen tegen hun zogenaamde bondgenoten hebben gebruikt.