• natalie02b

Mannen, die vieze varkens

Geplaatst door op in Achtergronden

(c) Ton Koene Tweederde van prostituees zou lijden aan een posttraumatisch stress-syndroom

 AMSTERDAM Een voormalig slachtoffer van prostitutie, Claude Jaget (nu 28 jaar), beschrijft haar gevoel om door een klant uitgekozen te worden uit een rij vrouwen in een bordeel.

'Ik versteende. Het was verschrikkelijk hoe ze je van top tot teen bekeken, en je beoordeelden. En die mannen, die vieze vette varkens die nog niet de helft waard waren van de slechtsen onder ons, die maakten grapjes en opmerkingen. Ze lieten je omdraaien en alle kanten op kijken, omdat de voorkant alleen natuurlijk niet genoeg voor ze was. Het maakte me furieus, maar tegelijkertijd was ik verlamd door paniek, ik durfde niks te zeggen. Het voelde zo vernederend. Ik was het ding dat hij letterlijk kwam kopen. Hij beoordeelde mij zoals hij vee op een veemarkt zou beoordelen, en dat is walgelijk, ziekmakend, verschrikkelijk voor een vrouw.'  

De psychische gevolgen van prostitutie werden nooit eerder systematisch onderzocht, totdat de Amerikaanse klinisch psycholoog Melissa Farley zich, vanaf 1993, op het onderwerp stortte en tientallen prostituees in diverse landen interviewde over hun ervaringen, onder wie Claude Jaget in 2003.

Farley berekende dat tweederde van de prostituees lijdt aan een posttraumatisch stress-syndroom ten gevolge van haar (of zijn) werk. In 2003 interviewde ze 854 prostituees in negen landen: 68 procent voldeed volgens Farley aan de criteria van het posttraumatisch stress-syndroom, 71 procent zei fysiek mishandeld te zijn tijdens het werk, 63 procent was verkracht, 64 procent bedreigd met een wapen en 89 procent wilde niet werken als prostituee, maar zei geen middelen te hebben om met het werk te stoppen.

Een uitgebreide versie van dit artikel werd op 28-08-2008  gepubliceerd in de Volkskrant. Lees hier (pdf)

Foto's: Joost van den Broek / de Volkskrant. 'Pomona (boven, 39 jaar) en Iris (46 jaar) in hun peeskamertje aan de Calle Duarte in Santo Domingo. Yennie (18) tippelt in barretjes in Bienvenido, vlak buiten de Dominicaanse hoofdstad.'