• natalie02b

Nederlandse trainers op dodenlijst Taliban

Geplaatst door op in Interviews

(c) Joël van Houdt KUNDUZ - Nederlandse politietrainers die volgende week vertrekken naar Kunduz staan op de dodenlijst van de Taliban. De trainers moeten rekening houden met infiltranten die zich voordoen als politieagent en het vuur op hen zullen openen. 

Dit zegt Talibanwoordvoerder Zabiullah Mujahed in een telefonisch interview met de Volkskrant. 'Nederlandse trainers in Kunduz zijn onze vijand. Wij willen hen doden'.

Tekst: Natalie Righton
Foto: Joël van Houdt (Talibanverdachten in Kunduz)
Dit artikel werd op 29-06-2011 gepubliceerd in de Volkskrant


Lokale Talibancommandanten in Kunduz willen zelf niet praten, maar verwijzen naar woordvoerder Mujahed over de aanvalsstrategie in Kunduz. 'Een mogelijkheid is dat wij iemand laten infiltreren in een training van Nederlanders om hen uit te schakelen', aldus Mujahed. Ook via zelfmoordterroristen en met bermbommen zullen de Taliban volgens hem aanvallen.

Infiltratie
De Taliban hebben er politiek belang bij angst te zaaien, maar infiltratie is geen onmogelijk scenario. Talibaninfiltranten hebben in het verleden succes gehad met het vermoorden van NAVO-trainers. Sinds maart 2009 zijn ten minste 36 trainers gedood door rekruten of personen die zich voordeden als Afghaanse politieagent of soldaat.

In Kunduz zouden de Taliban overwegen om zich voor te doen als agent op een door de Nederlanders te bezoeken politiepost. Ook zouden ze een Talibanstrijder kunnen laten infiltreren in het politieklasje dat vanaf 2012 door de Nederlanders wordt opgeleid.

Kwetsbaarheid trainers
De eerste 150 Nederlandse politietrainers arriveren volgende week in Kunduz. Vanaf half augustus zullen de trainers politieposten bezoeken in en rondom Kunduz-stad, om agenten praktijklessen te geven, bijvoorbeeld hoe je een auto moet doorzoeken op explosieven.

Lokale autoriteiten en burgers in Kunduz zeggen dat de Nederlanders het kwetsbaarst zijn als ze per auto of te voet onderweg zijn naar een politiepost of als zij stilstaan bij controleposten.

'We hebben problemen met zelfmoordaanslagen en bermbommen. In Kunduz gaan mensen dood', zegt de politiechef van de provincie, Samiullah Qatra. Zijn kantoor wordt zwaar bewaakt, nadat zijn voorganger bij een politiepost werd gedood door een zelfmoordterrorist.

Op weg van Kunduz-stad naar het legerkamp van de Nederlanders is nog altijd het gat in de grond te zien waar afgelopen zondag een konvooi van Duitse militairen werd geraakt door een autobom. Drie Afghaanse burgers kwamen om.

Missie heroverwegen
Een bestuurslid van de Nederlandse Politiebond (NPB) vraagt zich af of de missie in Kunduz wel kan doorgaan. De Tweede Kamer zou zich volgens Jan Willem van de Pol opnieuw moeten beraden op de uitzending van politietrainers. Enkele tientallen politiemensen hebben zich aangemeld, maar de bond overweegt een beroep te doen op haar leden om af te zien van de missie. 'De situatie is duidelijk verslechterd.'