• natalie02b

Politietraining Kunduz in volle gang

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KUNDUZ - Nederlandse politietrainers zijn afgelopen weekeinde begonnen met de eerste basistraining voor agenten in Kunduz.

De komende acht weken krijgen dertig Afghaanse politiemannen les in schieten, bermbommen herkennen, patrouilleren door de straten, criminelen arresteren en goed gedrag.

Tekst: Natalie Righton
Foto: Ton Koene (Agenten Kunduz krijgen les van Nederlanders)
Dit artikel werd op 03-10-2011 ingekort gepubliceerd in de Volkskrant

Op aandringen Nederland is de basistraining verlengd van zes naar acht weken. Die extra tijd wordt onder meer gebruikt voor lessen over mensen- en vrouwenrechten en lezen en schrijven. Het Nederlandse ministerie van defensie weigert om inzicht te geven in het aantal uren dat aan elke les wordt besteed.

Cursus voor gevorderden
Tegelijk met de basistraining krijgt een groep van tweehonderd Afghaanse agenten een cursus voor gevorderden. De cursusduur is tien weken, maar in de praktijk gaan de tweehonderd agenten de lesduur delen, beweren Afghaanse autoriteiten, waardoor ze elk maar acht uur les zouden krijgen. Deze praktijklessen zijn vooral bedoeld om de vaardigheden te versterken die ervaren agenten in Kunduz al hebben. Zo krijgen ze een EHBO-cursus, les in handboeien omdoen bij criminelen en les in hoe te handelen als ze een bermbom in de weg vinden. 

Knellend mandaat
In de praktijk blijkt dat het mandaat dat Den Haag aan de politietrainers in Kunduz heeft meegegeven enigszins begint te knellen. Afghaanse agenten vragen om extra schietles, maar daar wil Nederland juist niet de nadruk op leggen. De Nederlandse regering heeft nadrukkelijk met Afghaanse autoriteiten afgesproken dat de agenten uit Kunduz niet mogen vechten tegen Taliban. Ze mogen alleen handelen uit zelfverdediging. Agenten en burgers uit Kunduz geven echter juist aan behoefte te hebben aan ‘vechtpolitie’.   

Agenten vragen ook om een EHBO-kit, maar daar is door Nederlanders niet op gerekend. Trainers fluisteren ‘off the record’ dat daar geen geld voor zou zijn, vanwege bezuinigingen bij Defensie.

Eerste les
Trainer Ron (50) gaf zaterdag zijn eerste les aan Afghaanse agenten. ‘Het mandaat dat wij meekrijgen, beperkt ons enigszins’, zegt hij. ‘Zo mogen de agenten die wij opleiden alleen uit Kunduz komen. Voor mij maakt het niet zoveel uit waar ze vandaan komen, als we maar een klas afleveren. Dan haal je volgens mij meer rendement uit je trainers.’

De eerste groep Afghanen die wordt getraind zijn vooral onopgeleide jongens van het platteland in Kunduz. ‘Ze zijn niet hoogbegaafd. Het zal moeilijk zijn om ze op niveau te krijgen’, stelt Ron. De eerste reacties van Afghanen op de lessen stemmen de Nederlandse trainer echter zeer positief. ‘Ze willen graag leren en zijn zeer geïnteresseerd.’