• natalie02b

Taliban twitteren nu ook in Engels

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KABUL - Afgelopen week plaatsten de Taliban hun eerste Engelstalige tweet, om hun volgers op de hoogte te houden van aanslagen. Volgens de coalitie verspreiden de Taliban leugens.

De Taliban twitteren sinds deze week ook in het Engels. Het eerste Engelstalige twitterbericht van de Taliban afgelopen donderdag via @alemarahweb ging over een aanval op de lokale politie in de provincie Farah: 'Enemy attacked in Khak-e-Safid, 6 dead'.

Tekst: Natalie Righton
Foto: Ton Koene (Een Afghaanse man twittert in Kabul)
Dit artikel werd op 16-05-2011 gepubliceerd in de Volkskrant


Tot nu toe twitterden Taliban in het Pashto, een lokale Afghaanse taal. Sinds 19 december 2010 produceerden ze meerdere twitterberichten per dag, waarmee ze niet erg succesvol waren.

Tot afgelopen maand trokken de extremisten slechts enkele tientallen geïnteresseerden ('volgers'). Maar sinds het eerste Engelstalige twitterbericht verscheen, is het aantal volgers geëxplodeerd tot bijna vijfduizend. Elke dag komen er honderden nieuwe volgers bij.

Propaganda
Twitter en Facebook vormen met andere media een middel om het 'ware gezicht van de Taliban' te tonen, aldus de Talibanwoordvoerder. 'Wij (Taliban) worden door onze vijand (ISAF) vaak afgeschilderd als bruten. Er zijn veel leugens verspreid', zegt Mujahed. 'Wij hebben besloten om de propaganda van onze vijand te weerleggen. We willen aan de wereld laten zien dat ons beleid wordt gesteund door het Afghaanse volk en is gebaseerd op onze nationale normen en waarden.'

De Taliban zijn inmiddels van mening dat 'oorlogen niet meer zijn te winnen zonder media', vertelden ze onlangs aan hun aanhangers in tijdschrift al-Somood. 'Wapens zijn gericht op het lichaam. Media zijn gericht op het hart. Als het hart is gewonnen, is de strijd ook gewonnen'. Het is de Talibanversie van de Amerikaanse kreet dat de Afghaanse oorlog draait om 'Winning their hearts and minds'.

De omarming van moderne media door de Taliban is opmerkelijk, want toen de extremistische groepering nog heer en meester was in Afghanistan, zagen zij internet en televisie als 'zondig'. Het was verboden voor Afghaanse burgers het wereldwijde web te bezoeken. Daar lijken de Taliban nu op terug te komen.

Sterke PR-afdeling
De Afghaanse Taliban worden steeds sterker in het verkondigen van hun boodschap via moderne media. Ze hebben woordvoerders voor telefonische interviews en journalisten ontvangen sms-berichten over recente aanvallen.

Hun Facebookpagina 'Islamic Emirate Afghanistan' wordt regelmatig geblokkeerd, maar was dit weekeinde gewoon bereikbaar. Telkens vinden de jihadisten manieren om weer online te komen op sociale media. 'In termen van media-activiteiten en psychologische oorlogsvoering zijn Taliban sterk', zei Ludfullaf Mashal, een woordvoerder van de Afghaanse inlichtingendienst, afgelopen week tegen een westerse journalist van Globe and Mail. 'Ze zijn beter dan wij.'

De toegenomen populariteit van Taliban op Twitter afgelopen week, is de internationale troepenmacht in Afghanistan (ISAF, ruim 7.000 volgers) niet ontgaan. Zij voelden zich zaterdag genoodzaakt te reageren via hun eigen Twitteraccount. Volgens ISAF verspreiden Taliban leugens: '@ISAFmedia: What's that? Taliban's tweeting in English? Lies are lies no matter the language'

Taliban opereren op Twitter onder de naam @alemarahweb, waarmee ze hun volgers op de hoogte houden van aanslagen op 'ongelovige strijdkrachten' en op leden van de 'marionettenregering van Karzai'. Ook het Arabischtalige @alsomood brengt Talibanberichten.

Betrouwbaarheid
De betrouwbaarheid van de inhoud van de berichten is twijfelachtig. Taliban overdrijven regelmatig het aantal slachtoffers dat zij maken, vermoedelijk ook op Twitter. Zo zouden volgens de Taliban bijna honderd 'vijandelijke militairen' zijn gedood in de eerste twee dagen dat zij begonnen met Engelstalige twitterberichten.

Ook zouden in die twee dagen een Amerikaans spionagevliegtuig en 23 voertuigen, waaronder vijf Amerikaanse tanks, zijn vernietigd door Taliban. De claims wijken sterk af van ISAF-berichtgeving.

---einde ----


KADER: Extremisten ontdekken sociale media
Jihadisten van Taliban en Al Qaida worden regelmatig geweerd van Facebook en gecensureerd op YouTube. Sinds kort wenden extremisten zich daarom tot Twitter om hun berichten te verspreiden over de voortgang van hun strijd tegen 'ongelovigen'.

Taliban maken pas sinds december 2010 gebruik van het twitteraccount @alemarahweb. Een ander Twitter account, @al_nukhba, is in maart dit jaar door Al Qaida sympathisanten opgericht. Zij plaatsen berichten die linken naar de Arabisch-talige website Jihadi Media Elite.

Officieel verbiedt wetgeving in de meeste landen het om diensten aan te bieden aan terreurgroepen. In de praktijk is het echter moeilijk om aan te tonen dat een individueel sociaal media account direct is verbonden aan een terreurgroep.

Bovendien kennen de meeste landen ook een wet die de vrijheid van meningsuiting beschermt. Waarom zouden Taliban geen (ongewelddadige) berichten over hun strijd mogen plaatsen, en de internationale troepenmacht in Afghanistan (ISAF)wel?

Alle grote sociale media websites hebben uit zichzelf al een gedragscode opgesteld, waardoor gebruikers niet alles kunnen publiceren. Facebook en YouTube verwijderen materiaal dat terreur-activiteiten laat zien of gewelddadig gedrag promoot. Een Talibanfilmpje over hoe je een bom moet maken, is dus geen lang leven beschoren. De Facebookpagina van de Taliban wordt regelmatig gehackt of geblokkeerd, maar was dit weekeinde weer bereikbaar.