• natalie02b

Trainers Kunduz wachten vele vijanden

Geplaatst door op in Achtergronden

(c) Joël van Houdt Behalve Taliban zijn nog meer gewapende groepen in Kunduz actief die de Nederlandse trainers willen aanvallen en Afghaanse burgers terroriseren.

KUNDUZ - Sagi Marat is een Talibanverdachte en zit samen met zo'n vijftien andere arrestanten in een kantoortje dat is omgebouwd tot cel. Op het politiebureau van Kunduz worden elke dag mannen als Marat (40) binnengebracht.

Tekst: Natalie Righton
Foto: Joël van Houdt (Inwoners van Kunduz-stad op de markt)
Dit artikel werd op 29-06-2011 gepubliceerd in de Volkskrant

'Marat heeft tegen politie gevochten met een wapen', zegt het hoofd terreurbestrijding van Kunduz, die niet met naam in de krant wil. 'Ik heb bewijs, Marat staat op de foto.'

Zondag vond een gevecht plaats tussen Talibanstrijders en politieagenten in Askalan, een paar kilometer buiten Kunduz-stad. Een agent raakte gewond, een Taliban-strijder werd gedood en diverse mannen gearresteerd, onder wie Marat.

Zo'n 250 strijders plegen volgens autoriteiten in Kunduz dagelijks aanslagen tegen de Afghaanse politie, het leger en buitenlandse militairen. Het zijn deze 250 strijders en een paar honderd van hun sympathisanten die straks de vijand vormen van Nederlandse politietrainers.

Ratjetoe aan gewapende groepen
Maar behalve de Taliban zijn er ook veel andere gewapende groepen in Kunduz actief die de Nederlanders willen aanvallen, blijkt uit gesprekken met autoriteiten, burgers en lokale journalisten in Kunduz.

De 250 strijders bestaan vermoedelijk uit een 'hardcore groep' van honderd Taliban, de andere 150 man hebben zich aangesloten bij diverse radicaal-islamitische groepen.

Al Qaida, de Islamic Movement of Uzbekistan (IMU) en de Haqqani groep vormen de grootste groepen die het voorzien hebben op buitenlandse militairen. Hun doelen variëren. Taliban en Haqqani vechten voor een onafhankelijk Afghanistan en het vertrek van alle buitenlanders. De Taliban hadden tot vorig jaar ruim duizend strijders in Kunduz, maar velen van hen en hun commandanten zijn gedood, gevlucht of overgelopen naar regeringszijde.

De honderd Taliban die nu nog over zijn vermijden meestal directe grondgevechten, in plaats daarvan schakelen ze met zelfmoordterroristen en bommen hooggeplaatste personen uit.

Al Qaida en de IMU vechten niet specifiek voor een vrij Afghanistan, maar hebben internationale ambities: zij streven naar een radicaal-islamitische regio (IMU) of overheersing van de islam op de wereld (Al Qaida). Daartoe moeten alle 'ongelovigen' dood.

Dit ratjetoe aan radicaal-islamisten zijn de mannen die Nederlandse trainers zouden moeten vrezen. Maar in de werkelijkheid van Kunduz blijkt alles nóg ingewikkelder.

Ook burgerwachten terroriseren
Neem Talibanverdachte Marat, een typische vijand van Nederland als je het hoofd terreurbestrijding moet geloven. Maar Marat ontkent, 'Ik ben maar een arme winkelier, ik ben erin geluisd door arbakai (gewapende burgerwachten) omdat ik hun geen smeergeld wilde betalen.'

Onderzoek zal uit moeten wijzen of Marat echt een Talib is of niet. Maar het verhaal van Marat is illustratief dat we horen door heel Kunduz heen. Mannen die zich arbakai of lokale politie noemen, terroriseren de bevolking van Kunduz regelmatig. En is de vijand van de burgers van Afghanistan, ook niet de vijand van de Nederlanders?

De meeste verhalen van mishandelde burgers die we horen gaan zo: De lokale politie of arbakai  willen geld van burgers. Als ze dat niet geven, worden ze door hen gedood, geslagen of gearresteerd en overgedragen aan de officiële Afghaanse politie, als zijnde Taliban.


‘De arbakai vallen burgers veel lastig. De situatie loopt uit de hand met deze bendes’, zegt Asadullah Omar Khel, hoofd van High Peace Council Kunduz, een commissie die strijdende partijen tot een vredeakkoord wil brengen. Zo werd volgens Omar Khel vorige week een mullah in het dorp Alchin vermoord door arbakai, zo’n 3 kilometer buiten Kunduz-Stad, omdat hij het had gewaagd te klagen over de groep. In die regio speelt ook een verkrachtingszaak door arbakai.Er zijn naar schatting zijn tweeduizend arbakai actief in Kunduz.

Terug op het politiebureau spreken we verder met Talibanverdachte Marat. Hij zegt met een huilerige stem dat arbakai hem hebben uitgeleverd aan de politie. ‘Ik ben onschuldig!’, zegt Marat. Het hoofd terreurbestrijding blijkt bij navraag toch geen foto’s te hebben die zouden bewijzen dat Marat een Taliban is. Volgens hem zijn arbakai goede mensen en helpen ze om Taliban op te pakken.