• natalie02b

Vechtmissie Kunduz niet ondenkbaar

Geplaatst door op in Achtergronden

 (c) Joël van HoudtHet Duitse leger had zich bij aankomst in 2003 in de provincie Kunduz voorgenomen alleen uit zelfverdediging te handelen, maar is nu steeds vaker verwikkeld in grondgevechten. De Nederlandse regering wil dit koste wat kost voorkomen. Nederlandse trainers zullen niet deelnemen aan ‘offensieve acties’, staat in de Kamerbrief te lezen.

Dat was ook het plan van de Duitsers. Sinds 2008 hebben ze hun strategie echter noodgedwongen aangepast aan de verslechterde veiligheidssituatie. Sinds kort geeft de Duitse regering toe dat hun militairen zijn verwikkeld in een ‘oorlog’.

Tekst: Natalie Righton
Foto: Joël van Houdt (Leden van een militie in Char Dara, Kunduz)
Dit artikel werd op 22-01-2011 gepubliceerd in de Volkskrant


Ook de Amerikanen vechten in Kunduz. Op een speciaal trainingscentrum in Kunduz (RTC) leiden zij een soort Afghaanse militaire politie op, die door hun Amerikaanse trainers worden meegenomen op vechtmissies in de provincie. Tot slot zijn ook de Amerikaanse Special Forces aan het vechten in Kunduz.

De Nederlanders gaan het op papier allemaal anders doen. Circa 35 trainers gaan aan de slag op de politieschool in Kunduz. Binnen vier muren gaan Nederlandse trainers de Afghaanse politie leren te overleven bij checkpoints. Dat houdt in: omgaan met een wapen en het aanleren van discipline en teamwerk. De kans dat de trainingsmissie hier verandert in een vechtmissie is nihil.

Bij de 165 Nederlandse militaire trainers, onder wie 30 marechaussee, ligt de situatie gecompliceerder. Zij gaan de provincie in met Afghaanse agenten om ze in de praktijk op te leiden. Ze lopen dus patrouille mee met Afghanen, geven aanwijzingen bij het fouilleren van voorbijgangers en het doorzoeken van auto’s.

Dilemma
De vraag is of Nederlandse trainers hun zelfverdedigingsstrategie kunnen volhouden als hun leerlingen van de lokale politiecommandant de opdracht krijgen actief een dorp schoon te vegen, zoals nu veelvuldig door agenten gebeurt in Kunduz. Juist bij dit soort acties hebben Afghaanse agenten begeleiding nodig, blijkt uit gesprekken met lokale politiecommandanten.

‘Onze politie heeft training nodig in het doorzoeken van dorpen, zodat we uit kunnen vinden wie terroristen zijn en ze kunnen arresteren ’, zegt de plaatsvervangend politiecommandant van Kunduz, Samonwal Abdul Rehman Aqtas. ‘Zoals in Gortepa waar we net een schoonveegactie hielden. Het is goed als Nederlandse trainers helpen bij dat soort acties, zodat we professioneler worden.’

Maar zoals het er nu naar uitziet zal Nederland haar relatief onervaren leerlingen dit werk alleen laten doen.