• natalie02b

Achtergronden

Geplaatst door op in Achtergronden

Nu er sprake van is dat de Nederlandse missie eerder stopt, maakt correspondent Natalie Righton de balans op. De agenten zijn tevreden, maar voor een veiliger Kunduz is een langdurige inzet nodig.

Doorgaan met lezen
Gelabeld in: afghanistan kunduz
Hits: 3346

(c) Ton Koene De koranverbranding op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan sterkt veel Afghanen in hun beeld van de Amerikanen als bezetters en vijanden van de islam.

De massale volkswoede over het verbranden van korans in Afghanistan komt op misschien wel het slechtst mogelijke moment voor de internationale gemeenschap. Het eerder aangekondigde einde van de militaire missie in Afghanistan, in 2014, kan hierdoor weleens in een heel ander daglicht komen te staan.

Doorgaan met lezen
Hits: 2340

Geplaatst door op in Achtergronden

(c) Ton KoeneKABUL / KUNDUZ - Een deel van de Nederlandse trainers die begin november hopen te vertrekken naar Kunduz wordt mogelijk afgebeld. Het is niet zeker of er genoeg werk voor ze is op de politieschool in de Afghaanse provincie.

Dat bevestigt een defensiewoordvoerder in Kunduz. De trainers die moeten vrezen voor hun uitzending naar Kunduz zijn de twintig marechaussee die op de ommuurde politieschool zouden gaan werken. In het slechtste geval is er maar werk voor drie opleiders.
Doorgaan met lezen
Hits: 2892

Geplaatst door op in Achtergronden

(c) Ton Koene Donderdag was het weer raak: 19 doden bij aanslagen in Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan. Een veeg teken, een jaar na het vertrek van de Nederlanders. 

TARIN KOWT - Het gaat niet goed met de veiligheidssituatie in Uruzgan sinds de Nederlanders uit de Afghaanse provincie vertrokken, dit weekeinde precies een jaar geleden.

Doorgaan met lezen
Hits: 2193

Geplaatst door op in Achtergronden

(c) Joël van Houdt Behalve Taliban zijn nog meer gewapende groepen in Kunduz actief die de Nederlandse trainers willen aanvallen en Afghaanse burgers terroriseren.

KUNDUZ - Sagi Marat is een Talibanverdachte en zit samen met zo'n vijftien andere arrestanten in een kantoortje dat is omgebouwd tot cel. Op het politiebureau van Kunduz worden elke dag mannen als Marat (40) binnengebracht.

Doorgaan met lezen
Hits: 2206

Geplaatst door op in Achtergronden

(c) Ton Koene Het anti-Amerikanisme in Pakistan was al wijdverbreid, maar vlamt extra op na de dood van Osama Bin Laden. 'De VS haten ons en daarom haten wij de VS'

ISLAMABAD/LAHORE - In Pakistan is het niet moeilijk mensen te vinden die de VS haten en Bin Laden een 'held' vinden.

Doorgaan met lezen
Hits: 2193

(c) Ton Koene COLUMN - Hoe veilig is het werk van Nederlandse politietrainersin Kunduz?

De discussie over de veiligheid van Nederlandse trainers in Kunduz, gaat opmerkelijk genoeg altijd over hun werk 'buiten de poort'. Zodra Nederlandse militairen straks een voet buiten de politieschool in Kunduz zetten, zouden ze wel eens aangevallen kunnen worden door de Taliban.

Doorgaan met lezen
Hits: 2143

Geplaatst door op in Achtergronden

 (c) Joël van HoudtHet Duitse leger had zich bij aankomst in 2003 in de provincie Kunduz voorgenomen alleen uit zelfverdediging te handelen, maar is nu steeds vaker verwikkeld in grondgevechten. De Nederlandse regering wil dit koste wat kost voorkomen. Nederlandse trainers zullen niet deelnemen aan ‘offensieve acties’, staat in de Kamerbrief te lezen.

Dat was ook het plan van de Duitsers. Sinds 2008 hebben ze hun strategie echter noodgedwongen aangepast aan de verslechterde veiligheidssituatie. Sinds kort geeft de Duitse regering toe dat hun militairen zijn verwikkeld in een ‘oorlog’.

Doorgaan met lezen
Hits: 2056

Geplaatst door op in Achtergronden

KABUL - Nederlandse militairen en trainers kunnen rekenen op grootschalig en gewelddadig verzet van Taliban als ze worden uitgezonden naar de Afghaanse provincie Kunduz. ‘Als Nederland nieuwe militairen stuurt, zullen wij ze stuk voor stuk vermoorden’, zei de hoogste Talibanwoordvoerder, Zabiullah Mujahed, vorige week nog in de Volkskrant.

Dat is niet alleen grootspraak van de Taliban. De provincie Kunduz, gelegen in het uiterste noorden van Afghanistan, is de afgelopen twee jaar veranderd van een vredige regio in een gewelddadige chaos.

Doorgaan met lezen
Hits: 2391

Geplaatst door op in Achtergronden

Mijn interview met Radio 1 naar aanleiding van 2 Franse journalisten die vandaag 1 jaar zijn ontvoerd in Afghanistan

NOS Radio 1: Journalist Natalie Righton kent de gevaren van het werken in Afghanistan. Zij woont er als correspondent van de Volkskrant. Voor de feestdagen is ze in Nederland.

Foto: Natalie met boerka (Kandahar)

Doorgaan met lezen
Hits: 2099

Geplaatst door op in Achtergronden

(c) Ton Koene / de Volkskrant Ook na de beëindiging van zijn ontvoering in Afghanistan blijft de achtergrond van hulpverlener Peter Oosterhuis in mist gehuld, net als die van zijn organisatie Streams.

Amsterdam / Kabul  - 'Peter is géén rijstchristen', zegt collega-hulpverlener Tirza Keesmaat van hulporganisatie ORA zending & hulpverlening. 'Rijstchristenen zijn ontwikkelingswerkers die pas rijst uitdelen als je naar hun kerk komt. Zo werkte hij dus niet. Maar zijn inspiratie en drijfveer zijn ongetwijfeld deels christelijk, hoewel je daarmee in een land als Afghanistan niet gaat vlaggen. Het zou ook direct tegen je worden gebruikt.'

Doorgaan met lezen
Hits: 3138

(c) Ton KoeneKABUL / AMSTERDAM - Op een onbekende plek in Noord-Afghanistan wordt hij nu bijna twee weken  gevangengehouden: de Nederlander genaamd ‘Peter' die vorige  week maandag samen met zijn Afghaanse gids werd ontvoerd in de  provincie Takhar.

In die elf dagen is  niets naar buiten gekomen over  hoe de twee gekidnapten eraan  toe zijn, wie hun ontvoerders zijn  en zelfs over de identiteit van de  Nederlander is niets bekend. 

Een verslag van deze bizarre ontvoeringszaak.

Doorgaan met lezen
Hits: 2917

Geplaatst door op in Achtergronden

(c) Ton KoenePESHAWAR - Terwijl overstromingen Pakistan teisteren en het land in chaos verkeert, hebben Taliban ruim de tijd om zich te hergroeperen. De terreurgroep profiteert mogelijk ook van de voorspelde verslechtering van de economische situatie. Traditioneel worden veel nieuwe Talibanstrijders geworven onder de armste jongens op het platteland. 

Dit zeggen diverse Pakistaanse waarnemers.

Doorgaan met lezen
Hits: 2024

Geplaatst door op in Achtergronden

(c) Ton KoeneNederland heeft zijn militairen teruggehaald uit Afghanistan. Maar wat voor land laten we achter? In Uruzgan zijn fragiele verbeteringen gesignaleerd. Maar het land in zijn geheel glijdt af. Een analyse.

KABUL Wie wil begrijpen hoe Afghanistan ervoor staat, moet eerst mee terug met de tijdmachine: naar december 2001. Taliban zijn net uit de hoofdstad Kabul verjaagd: we zien dansende inwoners op straat, sommigen slingeren tulbanden boven hun hoofden van blijdschap. Televisies en radio's komen uit schuilplaatsen tevoorschijn: sinds lange tijd is weer muziek te horen in Afghanistan.

Doorgaan met lezen
Hits: 2054

(c) Ton KoeneHet geweld in Afghanistan is de eerste vier maanden van 2010 'alarmered' toegenomen, stelden de Verenigde Naties gisteren in een rapport. Dan rijst de vraag: Hoe zit het eigenlijk met de veiligheid in Uruzgan, waar het Nederlandse ministerie van defensie graag over vertelt?

Een Column van Natalie Righton.

Doorgaan met lezen
Hits: 1923

Geplaatst door op in Achtergronden

KABUL - De Afghaanse President Hamid Karzai en zijn Westerse bondgenoten zijn naarstig op zoek naar een oplossing voor de oorlog in Afghanistan. Van 2-4 juni spreekt Karzai met stamleiders en andere volksvertegewoordigers over een  vredesakkoord met de Taliban.  Is zo'n akkoord mogelijk en zinvol?

Zeven vragen en antwoorden. 

Doorgaan met lezen
Hits: 2204

Geplaatst door op in Achtergronden

(c) Ton Koene  De Taliban in Pakistan voeren een imagocampagne, met radiostations en flyers. Maar steeds meer Pakistanen verafschuwen hun bloedige daden.

ISLAMABAD Als een stuk vee wordt de doodsbange man op zijn zij gelegd en wordt hem de strot afgesneden. Met een bot mes, dus het duurt even. Zijn ogen staan opengesperd, het bloed gutst op de grond. Even later houdt een Talibanstrijder het hoofd van het slachtoffer triomfantelijk in de lucht.

Doorgaan met lezen
Hits: 2352

Geplaatst door op in Achtergronden

(c) Ton Koene Tweederde van prostituees zou lijden aan een posttraumatisch stress-syndroom

 AMSTERDAM Een voormalig slachtoffer van prostitutie, Claude Jaget (nu 28 jaar), beschrijft haar gevoel om door een klant uitgekozen te worden uit een rij vrouwen in een bordeel.

'Ik versteende. Het was verschrikkelijk hoe ze je van top tot teen bekeken, en je beoordeelden. En die mannen, die vieze vette varkens die nog niet de helft waard waren van de slechtsen onder ons, die maakten grapjes en opmerkingen. Ze lieten je omdraaien en alle kanten op kijken, omdat de voorkant alleen natuurlijk niet genoeg voor ze was. Het maakte me furieus, maar tegelijkertijd was ik verlamd door paniek, ik durfde niks te zeggen. Het voelde zo vernederend. Ik was het ding dat hij letterlijk kwam kopen. Hij beoordeelde mij zoals hij vee op een veemarkt zou beoordelen, en dat is walgelijk, ziekmakend, verschrikkelijk voor een vrouw.'  

Doorgaan met lezen
Hits: 2266

(c) Ton Koene Interview met prof.dr. Joep Lange. 'Medici weten al lang dat hiv-patienten die hun medicijnen slikken niet besmettelijk zijn.'

AMSTERDAM Masautso was amper 30 jaar toen hij hoorde dat hij hiv had, om het nieuws vervolgens direct te ontkennen. 'Ik wilde het niet weten' zei hij twee jaar geleden op het stoepje van zijn lemen hut met grasdak in het noorden van Zambia. Masautso had meerdere vriendinnetjes en vrijde er lustig op los. 

Doorgaan met lezen
Hits: 2226

Geplaatst door op in Achtergronden

Na bijna drie decennia weet Cambodja hoe het de grootste misdadigers van het Rode Khmer regime wil gaan berechten: via een zogenoemd hybride tribunaal. Ervaringen met gelijksoortige tribunalen stemmen somber.

AMSTERDAM Wie ooit de Cambodjaanse ‘Killing Fields' heeft bezocht, zal de aanblik van de metershoge toren volgestouwd met schedels van slachtoffers niet snel vergeten. Duizenden mensen werden op deze open velden levend gekruisigd, verbrand of opengesneden, waarna ze een gruwelijk langzame dood stierven. De verschrikkingen van het Cambodjaanse Rode Khmer regime (1974-1979) kostten aan bijna twee miljoen mensen het leven.

Doorgaan met lezen
Hits: 2828