• natalie02b

Nieuws

Geplaatst door op in Nieuws

KUNDUZ - Nu het Duitse leger het voornemen heeft om uit de Afghaanse provincie Kunduz te vertrekken, is de kans reëel dat ook de Nederlandse missie al in 2013 zal stoppen.

Dat heeft kolonel Roland de Jong, commandant van de Nederlandse trainingsmissie, dinsdag gezegd tegen de Volkskrant. Hij reageert daarmee op het nieuws van het waarschijnlijke vertrek van de Duitsers.

Doorgaan met lezen
Hits: 2953

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene In de Tweede Kamer groeit de twijfel over voortzetting van de politietrainingsmissie in Kunduz. Wat gaat er gebeuren als de Nederlanders vertrekken? De Volkskrant reisde naar Kunduz . Het werd een confrontatie met lokale krijgsheren. 'Ze vermoorden onschuldige burgers.'

Doorgaan met lezen
Hits: 3352

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene De Afghaanse provincie Kunduz dreigt af te glijden naar een burgeroorlog. Dat vrezen zowel de inwoners van Kunduz als de gewapende krijgsheren die er actief zijn.

Doorgaan met lezen
Hits: 2683

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene Volkskrant-correspondent Natalie Righton won op maandag 16 april de Tegel voor onderzoeksjournalistiek, de hoogste prijs voor journalisten.

Ze kreeg de erkenning voor een reeks artikelen over de Nederlandse politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. De vakjury prees vooral haar inzet om het verschil uit te leggen tussen de Afghaanse en Haagse werkelijkheid. Het juryrapport is hier na te lezen (pagina 7):

Doorgaan met lezen
Hits: 3320

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KUNDUZ - Een bondgenoot van het Westen was de initiator van anti-westerse protesten in de Afghaanse provincie Kunduz. Dat blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant en Nieuwsuur. Bij de rellen op 25 februari, daags na de Koranverbrandingen, kwamen acht Afghanen om het leven.

Doorgaan met lezen
Hits: 2412

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KUNDUZ - Het ministerie van Defensie heeft, anders dan beloofd, geen idee waar de door Nederland opgeleide politieagenten in Kunduz naartoe zijn gegaan en wat ze precies doen.

Defensie weet daardoor niet hoeveel agenten na de basiscursus hebben meegedaan aan vuurgevechten en of ze daarbij de regels hebben overtreden die met de Tweede Kamer zijn afgesproken: wel zelfverdediging, geen aanvalsacties. Ook de beloofde tienweekse vervolgopleiding blijft uit.

Doorgaan met lezen
Hits: 2204

Geplaatst door op in Nieuws

Bij het programma Pauw & Witteman was Volkskrant-correspondent Natalie Righton te gast om te spreken over de recente Koranverbrandingen in Afghanistan en de gevolgen voor de politietrainingsmissie in Kunduz.

Bekijk hier de uitzending van 29-02-2012 (op minuut 2.00 en 18.35)

Hits: 2004

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene AMSTERDAM/KUNDUZ - De Nederlandse trainingsmissie in Kunduz is tijdelijk stilgelegd nadat gewelddadige protesten over Koranverbrandingen zich hebben verspreid over Afghanistan.

De Nederlandse trainers gaan sinds vrijdag al niet meer ‘de poort uit’. Dat betekent dat zij de militaire basis in Kunduz niet verlaten en er geen les wordt gegeven aan Afghaanse agenten.

Doorgaan met lezen
Hits: 2132

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KUNDUZ - Het gedeeltelijk opleiden van één Afghaanse politieagent in Kunduz kost Nederland dit jaar ruim een half miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van het Nederlandse ministerie van Defensie en de politie van de provincie Kunduz. De trainingsmissie begon in juli en kost dit jaar 105 miljoen euro. 

In totaal worden 189 agenten uit Kunduz begeleid door Nederlandse trainers. Driekwart volgt een training die doorloopt in 2012. Zij kregen tot nu toe slechts enkele uren les.

Doorgaan met lezen
Hits: 2159

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KUNDUZ - Afghaanse agenten in Kunduz zijn positief over de lessen die zij krijgen van Nederlandse politietrainers. Maar ze vinden dat de opzet van de huidige praktijktraining voor ervaren agenten moet veranderen, omdat de lesstof onvoldoende beklijft.

Het aantal lesuren praktijkbegeleiding is volgens de Afghaanse agenten zo laag en de tijd tussen twee lessen zo lang dat zij de geleerde lesstof snel weer zijn vergeten.

Doorgaan met lezen
Hits: 2097

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KUNDUZ - Nederlandse politietrainers zijn afgelopen weekeinde begonnen met de eerste basistraining voor agenten in Kunduz.

De komende acht weken krijgen dertig Afghaanse politiemannen les in schieten, bermbommen herkennen, patrouilleren door de straten, criminelen arresteren en goed gedrag.

Doorgaan met lezen
Hits: 2062

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KUNDUZ - Het oorlogsgeweld in Kunduz neemt weer toe. Het aantal burgerdoden in Kunduz verviervoudigde de afgelopen drie maanden ten opzichte van de drie maanden ervoor.

Er vielen twee keer zoveel gewonden onder burgers. In september verdubbelde het aantal Talibanstrijders in het noordoostelijk deel van de Afghaanse provincie.

Doorgaan met lezen
Hits: 1975

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KUNDUZ - Als het aan de autoriteiten in Kunduz ligt gaat de tienweekse training die Nederlandse opleiders sinds maandag aanbieden aan politieagenten in Kunduz in de praktijk maar acht uur duren.

Het hoofd opleidingen van de politie in Kunduz wil het voltallige korps aan de training laten meedoen. Daarvoor heeft hij twee ochtenden per agent uitgetrokken. De eerste tien politieagenten hebben maandag in Kunduz les gekregen.

Doorgaan met lezen
Hits: 1882

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Joël van Houdt KABUL / KUNDUZ - Politieagenten in Kunduz mishandelen met grote regelmaat gevangenen in detentiecentra in de Afghaanse provincie. Gevangenen worden geslagen of gemarteld om bekentenissen af te leggen. Tijdens hun voorarrest krijgen ze zelden een advocaat te zien.

Doorgaan met lezen
Hits: 2457

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KUNDUZ - Inwoners van Kunduz vinden dat de politie mee moet vechten tegen de Taliban. Zij begrijpen niets van de voorwaarde van de Nederlandse regering dat Afghaanse agenten na hun opleiding niet mogen vechten.

Eerder vertelden agenten uit Kunduz in de Volkskrant dat zij graag meevechten tegen terroristen 'om burgers te beschermen tegen geweld'. In de praktijk vecht de politie in de Afghaanse provincie allang tegen terroristen.

Doorgaan met lezen
Hits: 2114

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KUNDUZ / CAMP WINDMILL Afghaanse politieagenten die door Nederland in Kunduz worden opgeleid, mogen incidenteel toch vechten tegen Talibanstrijders.

Het gaat niet louter om zelfverdedigingsacties, maar ook om gevechtshandelingen om ‘de openbare orde te herstellen’. Zo kunnen agenten kortstondig worden ingezet als een hotel in Kunduz onder vuur ligt van zelfmoordterroristen.

Doorgaan met lezen
Hits: 2975

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene Vandaag precies een jaar geleden droeg Nederland het commando in Uruzgan over aan de Amerikanen en Australiërs. Die 'veroveren' het ene na het andere gebied op de Taliban.

TARIN KOWt / AMSTERDAM - Amerikaanse en Australische militairen hebben in de Afghaanse provincie Uruzgan hun invloedsgebied flink vergroot. Dit blijkt uit een rondgang langs diverse plaatsen in Uruzgan en uit gesprekken met hulporganisaties.

Doorgaan met lezen
Hits: 2427

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene Nederlandse trainers lopen op eieren om pers te tonen dat wensen politiek worden geëerbiedigd

KUNDUZ / CAMP WINDMILL - Sinds vorige week telt Camp Windmill, de Nederlandse basis in Kunduz, bijna 250 zielen, maar marechaussee Ron (50) is een van de weinige Nederlanders die al een voet buiten het legerkamp heeft gezet. Dat wil zeggen: hij is per gepantserde wagen zo'n 100 meter van het legerkamp verplaatst naar de politieschool.

Doorgaan met lezen
Hits: 1930

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Joël van Houdt KUNDUZ - Na een mislukte poging eerder deze week, heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken woensdag alsnog de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Kunduz bezocht.

'De risico's zijn verantwoord', zei de minister. 'Niemand gaat de poort uit als de veiligheid daar niet bij past'

Doorgaan met lezen
Hits: 2087

Geplaatst door op in Nieuws

(c) Ton Koene KABUL - Afgelopen week plaatsten de Taliban hun eerste Engelstalige tweet, om hun volgers op de hoogte te houden van aanslagen. Volgens de coalitie verspreiden de Taliban leugens.

De Taliban twitteren sinds deze week ook in het Engels. Het eerste Engelstalige twitterbericht van de Taliban afgelopen donderdag via @alemarahweb ging over een aanval op de lokale politie in de provincie Farah: 'Enemy attacked in Khak-e-Safid, 6 dead'.

Doorgaan met lezen
Hits: 2163